Cuma

FIRIN SOMON & PATATES



Somon omega-3 'ü en yüksek olan balıklardan biri. Sağlıklı, lezzetli, kolay sindirilen ve kolay pişen bir balık türü. Ayrıca alerji özelliği ve ağır metal birikimi de az olan bir balık. Bizim evde yaz kış bol bol pişer. Bence somon tam bir difriz balığı. Balıkçınızdan iki üç dilimi tertemiz  alın ve poşete sararak difrize atın. Pişireceğiniz günün sabahında dolabın altına indirin. Daha tam buzu açılmamış olsa bile baharatı ve tuzunu serpip pişirebilirsiniz. Lezzet açısından ve besin dğeri açısından bir kayıp olmaması ise çok güzel.

 Sıra geldi patatese. Danışanlarım bilir aslında zayıflama diyetlerimde pek fazla   patates kullanmıyorum. Çünkü patatesin glisemik indeksi yani şekeri yükseltme hızı yüksek. Dolayısı ile özellikle şeker dengesizliği yaşayan, insülin direnci olan kişilerde özellikle sıcak patates tehlkeli bir besin. Ancak sizin böyle bir sorununuz yoksa, balığın yanında az yağ ile fırına sürülmüş patatesin size bir zararı olmaz. Tabiki patateste de diğer tahıllarda olduğu gibi porsiyon ayarı yapmak çok önemlidir. Ben 2 kişilik yemek yaparım. Patates ölçüm genelde 1 orta patates kendime, 2 orta patates eşime olacak şekilde, yani 3 orta boy patatestir.
Patates potasyumu oldukça yüksek bir besin. Dolayısı ile tansiyon hastalarına ve sporculara ve tabi ki çocukara oldukça faydalı. Çocuklarınıza haftada 2-3 defa yemeğin içinden veya fırınlanmış hali ile patates yedirebilirsiniz.

2 orta dilim somon
3 adet patates
Pataeslerin üzerine 1 kaşık yağ
tuz, karabiber, pulbiber, kekik


Az malzeme, az vakit bol lezzet :)

patateleri derin bir kapta üzerine 1 kaşık zeytinyağı dökerek harmanlayın. 
Yağlı fırın kağıdının üzerine fotoğrafta gördüğünüz gibi somon dilimlerini ve patatesleri serin.   200 derecelik fırında 20-25 dakika pişirin.

Afiyet olsun.

1 porsiyonu ,1 dilim somon ve 1 orta boy patates için , 400kaloridir. Yanına bol yeşil salata ile tüketebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder